Çağımızın En Büyük Hastalığı



Teknoloji gelişirken beraberinde birçok problem getiriyor. Örneğin; çağımızın en büyük hastalığı olarak sayılabilecek olan “Bilgisayar- İnternet Bağımlılığı”. Özellikle çocuklar ve gençlerde yaygın olan bu bağımlılık gün geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe daha da kötüye gidiyor.
Çocuk okuldan eve geliyor. Direk bilgisayarın başına geçiyor. Yemek ayağına geliyor. Anne ya da baba ne yapıyorsun diye sorunca “Okuldan ödev verdiler.” “Yetiştirmem gereken ödevlerim var.” Gibi bahaneler sunuyorlar. Anne baba da tabi okusun diye uğraşıyor garibanlar bilmiyor ki çocuk sabah akşam sosyal paylaşım sitelerinde Atarlı-giderli paylaşımlar yapıyor. Tabi bu çocuklara ne söyleseniz boş internet değil bir gün bir saat kesilse kıyamet kopuyor. Sıkıldım diye kendini yerden yere vuruyor. Hırçınlaşıyor, kavga tartışma çıkarmak için bahaneler arıyor.
Bazı aileler elinden bilgisayarı alınca her şeyin biteceğini zannediyor. Bu defa da elinden telefon düşmüyor. Yolda yürürken, yemek yerken, uyurken, uyanırken, derste, teneffüste… Aklınıza gelebilecek her yerde telefonla uğraşıyorlar. Artık onu kendilerine zorunluluk olarak görüyor gibiler. Gözlerini açar açmaz. Daha yüzünü yıkamadan hemen elinde telefon sosyal paylaşım sitelerinde kim ne yapmış, kim nereye gitmiş bakmaya koyuluyor.
Verdiğimiz örnekler hep çocuklar ve gençler üzerinden fakat bu hastalığa yakalanan birçok yetişkinimizde var. Bazı anneler oturuyor bilgisayarın, telefonun, tabletin başına çocuk uyanmış mı, acıkmış mı, evde yemek var mı, yok mu hiç umurunda bile olmuyor. Ya da baba geliyor. Çocuğu ne yapmış, eşi ne söylemiş, evde ne eksik var hiç sorup öğrenme gereği bile duymuyor. Ondan sonra eşler arasında geçimsizlik, anlaşmazlık, ayrılık… Bir evlilik böyle sona eriyor.
Aslında çok tehlikeli görünmeyen fakat bir evliliği bitirebilecek, bir çocuğun bir gencin geleceğini öldürebilecek kadar tehlikeli bir şey bu. Bu hastalık için insanın kendi kendine doktor olması lazım. Karşıdan gelecek yardımları kötülük, kısıtlama olarak görebilirler çünkü. Tabi küçük yaş çocuklarda yine ebeveynler devreye girmek zorunda.
Örneğin; herkes kendisine bir zaman belirleyebilir. Tüm işlerini, yapması gerekenleri bitirdikten sonra bilgisayarı, telefonu, tableti kendisine ödül olarak verebilir. Ya da çocuk ödevlerini, sorumluluklarını tamamladıktan sonra ona belirli bir süreliğine ödül olarak verilebilir. Yoksa bu durumun başka türlü önüne geçmek çok zor olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi