Eğitimde Okulun Önemi




Eylül ayına girdik ve artık okulların açılmasına çok az bir zaman kaldı. Bazı çocuklar için eziyet bazı çocuklar içinse eğlence dönemi tekrar başlıyor. Kimileri tatil bitsin okula gidelim diye bekliyor kimileri okul daha açılmadan tatil olsun diye dualar ediyor. Tabi ki değinmek istediğim konu bu değil. Asıl konu özel okullar ve devlet okulları…

Şimdi hepimizin de bildiği gibi varlıklı, gelir durumu iyi olan aileler genelde çocuklarını özel okullara gönderip özel eğitimler aldırmak istiyor. Fakat gelir durumu düşük, özel okul masraflarını karşılayamayacak aileler ise çocuklarını devlet okullarına gönderiyor. Ben özel okulları ve devlet okullarını kendi düşüncelerimle değerlendirmek istiyorum. Öncelikle ben ilerde ister gelir düzeyi çok iyi bir birey olayım ister gelir düzeyi kötü bir birey olayım her halükarda çocuğumu devlet okuluna gönderirim. Çünkü ben özel okulların boş olduğunu düşünüyorum. Atanamayan öğretmen kadrosu, yapmacık ve zorunlu sevecen tavırlar, öğrenci bir şeyler öğrense de öğrenmese de iyi bir gelecek vaatleri ve her biri aileleri tarafından gereğinden fazla şımartılmış bir sürü öğrenci…  

Verilen eğitimin yanında çocuğun arkadaş çevresi de her zaman önemli bir unsurdur.  Özel okullarda ki arkadaşlıklar genelde maddiyat üzerine kuruluyor. Orada ki arkadaş çevresinde para arkadaşlıktan daha önce geliyor. Fakat bir devlet okulunda paran olsa da olmasa da bir sürü seni seven sana sahip çıkan arkadaşın oluyor. 

Devlet okullarının da elbette olumsuz yönleri var. Örneğin devlet çocuklara zaten ücretsiz ders kitaplarını dağıtıyor. Fakat bazı öğretmenler ısrarla inatla farklı farklı etkinlik kitapları aldırmaya çalışıyor velilerimize. O kitapları almaya gücü yetenler var yetmeyenler var. Alabilecek olan veliler aman çocuğum eksik kalmasın deyip alıyorlar fakat alamayanlar çocuğunun mahcup olduğunu düşünüp üzülüyorlar. Çocuklar arkadaşında olup kendinde olmayınca ister istemez biraz buruk hissediyorlar kendilerini. Öğretmenlerin bu konulara karşı daha duyarlı olmaları gerekiyor.

Çocuklarımızı okula göndermeden önce çok iyi araştırma yapmalıyız. “ Aman. Okul, okuldur. Orada da aynı şeyleri öğrenecek burada da…” dememeliyiz. Çocuklarımız bizlerin geleceği. Onlar çok önemliler her zaman her şeyin en iyilerini hak ediyorlar. Bu yüzden sevgili velilerimiz sizlere çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bunları layıkıyla yerine getirmeniz hem sizler için hem çocuklarınız için çok iyi olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı