Ergen ve Ebeveyn Tartışması



Bu aralar çevremde çok sık olarak ergen ve ebeveyn tartışmalarına şahit oluyorum. Kimisi başkalarıyla kıyaslanmaktan şikayetçi, kimisi ailesinin onu dinlememesinden şikayetçi…  Aslında bu çocuklar baya haklılar. Sonuçta ergenlik dönemine girmişler ve yetişkinliğe ilk adımlarını atıyorlar. Ailelerinin bu konuda daha duyarlı olmasını istemeleri en büyük hakları. 

Sevgili ebeveynlerimiz sizler de aynı yoldan geçtiniz. Çocuklarınıza daha anlayışlı davranmanız onların daha sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmeleri için çok faydalı olur. Sizlerin de haklı olduğunuz yönler var elbette… Örneğin arkadaş çevresi nasıl bilmek istersiniz. Alın karşınıza çocuğunuzu sorun arkadaşlarının ailesi ile tanışmayı teklif edin. İnanın bu onlar için çok iyi bir teklif olacaktır.

Çocuklarınızı ne olursa olsun başkalarıyla kıyaslamayın. Bu ergenlik döneminin en büyük travmalarından birisidir. Hem size hem kıyasladığınız kişiye kin beslemeye başlayabilir. Bir kere düşünün çocuğunuz gelip size “Arkadaşımın ailesi şunu almış siz bana bir şey almıyorsunuz.” Dese üzülmez misiniz? Aynı şey çocuklarınız içinde geçerli “X kişisinin çocuğu derslerinde çok başarılıymış sende ancak ye, iç, yat…” cümlesi veya buna benzer cümleler kurarsanız o çocuk size her türlü kızıp hafiften de olsa kin besleyecektir. 

Ergenlik dönemi gelip geçici bir dönem… Kimileri çabuk atlatırken kimilerinde biraz daha uzun sürüyor ama sonuçta geçip gidiyor. Sadece biraz sabırlı biraz anlayışlı davranmanız gerekmektedir ki sağlıklı bir birey yetiştirebilesiniz. Bu tamamen sizlerin elinde…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi