Ebeveynlerin Tercih Telaşı



Okullar kapandı birçok öğrencilerimiz geleceğini belirleyecek tercihler yaptı. Kimisi lise için kimisi üniversite için fakat bu öğrencilerden kaç tanesi kendi gönlünce tercih yapabildi? Kendi istediği bölümü seçebildi? Tabi ki de çok az bir kısmı. Onlar da istedikleri bölümleri en sona yazabilenler.
Bu dönemlerde öğrenciden çok ebeveynleri büyük bir telaş alıyor. Çocuğunuzun geleceğini düşünmek onlara yol göstermek tabi ki sizlerin en büyük hakkı fakat siz bu işi gereğinden fazla abartıyorsunuz. Bu şekilde belki de çocuklarınızın geleceğiyle oynuyorsunuz. Hayallerini yok ediyorsunuz. Çok yetenekli bir öğrenci yetenekleri doğrultusunda tercihler yapmak isterken sırf anne-babası istediği için alakasız bir bölümde okumak zorunda kalıyor. Dolayısıyla okulu sevemiyor, okula adapte olamıyor. Ondan sonra “Bu çocuk böyle değildi.” “Bu çocuk okumaz.” Sözlerinizle çocuklarınızı daha da çıkmaza sürüklüyorsunuz. Siz böyle yaparsanız okumaz tabi hatta sizlerin deyimiyle “Bir baltaya sap olamaz.”
Tamam hadi lise için tercih yapacak öğrenciler hayata yeni atılacaklar onlarda olan endişelerinizi anlıyorum ama liseyi bitirmiş üniversite tercihi yapacak gençlerimize yapılan baskı nedir? Onlar kendi kararlarını verebilecek yaşa gelmişler zaten ne istediklerini, ne yapabileceklerini biliyorlar. “Aman kızım uzak yerleri yazma.” “Aman oğlum o bölümden meslek sahibi olamazsın sakın yazma.” Al o zaman sen yap tercihi okulu da sen oku…
Sevgili ebeveynler altını çizerek söylüyorum çocuklara böyle komutlar vererek onlara yardımcı olmuyorsunuz aksine hayallerinin yıkılma sebebi oluyorsunuz. Ya bir rahat bırakın eğer ki o çocuk ya da genç müzikle ilgileniyorsa destek verin o alanda başarı yakalasın, resimle ilgileniyorsa o alanda bir başarı sahibi olsun. Bu bölümler bizim toplumumuzca boş, işe yaramaz görünen bölümler fakat biraz yetenek biraz ilgi ve biraz da destek varsa o alanın en iyisi olmak hiçte zor değil. Büyük sanatçılar da bu yollardan geçerek alanlarının en iyisi oldular. Neden sizlerin çocukları da başarılı bir müzisyen, ressam, oyuncu vb. olamasın ki?
Hayat çocuklarımızın hayatı ve o hayatı siz yaşamayacaksınız sevgili anne-babalarımız çocuklarımız yaşayacak. Sadece fikir verin, rehber olun benim dediğim olacak ilkesiyle hareket etmeyin. İnanın çocuklarınız hem çok daha mutlu hem de çok daha başarılı olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi