Bir Öğrenci Kabusu: Sınavlar...




        Burada bütün öğrenciler adına bütün eğitimcilere seslenmek isterim. Lütfen biraz anlayış gösterin öğrencilere. Nedir bu sınav trafiği? İlkokul ve ortaokulu bitirdikten sonra SBS(TEOG) sınavına girip iyi bir lise de okumak için uğraşıyorlar. Lise bittikten sonra YGS-LYS sınavlarına girip iyi bir puanla iyi bir üniversitede okumak için uğraşıyorlar. Bazıları için bu sınavlar tek seferde olmuyor belki defalarca hazırlanıp bu sınava girmesi gerekebiliyor. Hadi üniversiteyi de okuyup mezun oldular var sayalım bu defa bir yerlere gelebilmek için başka başka sınavlara giriyorlar. Bu eğitim sisteminin öğrencilerden istediği ot gibi yaşamaları sadece fotosentez yapmaları.

         Sürekli birileri çıkıp yeni nesil hakkında eleştiri yapıyor. Gençler ne yapsın psikolojimi kaldı çocuklarda. Bir sınavdan çık diğerine gir. O olmadı tekrar hazırlan. Eğitim sistemi sayesinde insanlıktan çıkıp robota dönüştüler ve artık bu yükü kaldıramadıkları için devreleri yakmaya başladılar. Kimsenin bu gençlikten şikayet etmeye hakkı yok aslında.

           Çocuk okuldan veya dershaneden eve geliyor yemeğini yiyip dersin başına oturuyor. Tabi önünde hazırlanması gerektiği bir sınav olduğu için ebeveynlerde gelip ne yaptın bugün okulda, nasıl geçti günün, bir derdin sıkıntın var mı diye sormuyor. Onlarda tıpkı eğitim sistemi gibi nefes almadan ders çalışsın istiyor. Bu çocuk veya genç hiç mi arkadaşlarıyla görüşmesin, hiç mi çıkıp bir dolaşmasın ya da sosyalleşmesin, hobileri, katıldıkları aktiviteleri olmasın? Bu öğrencilerin saçlarına bir bak yetişkinin saçından daha fazla ak düşmüştür. Neden? Cevap çok açık. Sinirden-stresten.

           Sen kalk o kadar sınava hazırlan, sinirine-stresine katlan, kazan, üniversiteyi de bitir ve bir öğretmen ol. Ne oldu şimdi. Tabi ki de atanamadın. Gitti o kadar zaman verdiğin emeklerin. Sonra haberlerde duyulur “x kişisi atanamadığı için greve başladı.” Ya da “y kişisi atanamadığı için intihar etti.” Sonra çıkmış bu eğitimi düzenleyen insan çok üzüldük, böyle olmasını kimse istemezdi… Çokta inandırıcı değil mi? İnsanları bu noktaya kadar getiren sizlersiniz zaten. Siz hala ne cüretle üzülüyorsunuz?

            Bütün eğitimciler öğrencilere biraz daha anlayışlı yaklaşın. Onlardan bir ot, bir robot ya da bir yarış atı olmasını istemeyin. Onlarda sizler gibi insan. Belki de bu şikayet ettiğiniz gençliğin tek sorunu budur. Bir de bu gözle bakmayı deneyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi