CEHALET ÜLKEMİZDE KARA BİR BULUT…




    Az gelişmiş ve gelişmekte olan şehirlerde eğitimin yetersiz oluşu, baskıcı yapı, toplumsal değerler, gelenek-görenek, işsizlik, yoksulluk ve daha birçok nedenler kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerine sebep olmaktadır.
    Kız çocuklarının erken yaşta zorla evlendirilmesi kadının toplumda bir yerinin olmadığının göstergesidir. Bu bahsettiğimiz şehirlerde kız çocuğunun eğitimine hiç denilecek kadar az önem verilmektedir. Çocukların henüz ergenlik dönemindeyken evlendirilmesinin ailelerin eğitim masraflarından kurtulduğu ve başlık parası ile maddi yönden rahatlamalarına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bir insanın kendi kanından kendi canından olan yavrusunu hayvan pazarlar gibi satması ne kadar acı ve saçma bir durum!
    Kendi kararlarını verecek yaşta veya kararlarını verme yetkisi olmayan kız çocukları oyun çağlarında çocukluklarını yaşayamadan yuva kurmak zorunda bırakılırlar. Çocuk yaşta evlendirildikleri için evliliğini devam ettiremeyen çoğu kız ne ailesinin yanına geri dönebilmekte ne de sığınabilecek başka bir yer bulabilmektedirler. Bu durumda ki kızlar ya intiharı ya da ailesinden kaçmayı tercih etmektedirler. Fakat kızlar bu iki durumu da canlarıyla ödemektedir. Çünkü ailelerinden kaçtıkları zamanda “Töre” adı verilen lanet olası bir sistem karşılarına çıkmaktadır. Ailenin cahilliğini çocuğun canıyla ödemesi ne kadar mantıklı olabilir?
    Ülkemizde aşırı derecede yaygın olan dini nikah uygulaması var. Bu uygulama sayesinde yaşı kaç olursa olsun kolayca dini nikah yapılıp küçücük kızlar babası-dedesi yaşında adamlarla evlendirilebiliyor. Adam için hiç önemli değil bu durum dini nikahla bir alır iki alır üç alır… alır da alır. Ama o kızları o çocukları hiç düşünen yok kendi ailesi bile düşünmezken başka kimden umut beklenir ki?
    Bir de “Beşik kertmesi” diye bir şey var.  Aileler bu yöntemle çocukların eş seçim haklarını henüz doğmamışken ellerinden alıyorlar. Bu onların hayatı onların hayatına daha doğmadan bu kadar müdahale etme lüksü size nasıl veriliyor?
     Sonuç olarak erken yaşta zorunlu olarak yapılan evlilikler kız çocuklarının geleceğe karşı umutlarını yitirmesine sebep olmakta ve hayata dair olumsuzluklarla dolu bir bakış açısına sahip olmalarına yol açmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi