Ön Yargıları Atın Çöpe...



Ön yargı, herhangi bir insan, bir durum ya da bir olaya karşı verilen peşin hüküm olarak tanımlanır. Bahsedilen insanın, durum veya olay ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadan o konuda peşin hüküm vermesi demektir.

Ön yargıyı değiştirmek çok zordur. Einstein, ''Bir ön yargıyı parçalamak, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.'' diyerek onun ne kadar kötü bir şey olduğunu vurgulamaya çalışmıştır.

Ve özellikle bizim toplumumuzda çok yoğun ön yargılar vardır. Örneğin dövmeli, piercingli birini gördüklerinde hiç tanımadan bilmeden “Ateisttir, sadisttir, Allah kitap bilmez bunlar.” gibi yorumlar yapıyorlar. Ama türbanlı tesettürlü birini görünce de el pençe divan duruyorlar. Şimdi eğri oturup, doğru konuşalım… Belki sizin bu tesettürlü diye saygıda kusur etmediğiniz insanlar başörtüsüne sığınarak her türlü kötülüğü yapıyor, dövmeli veya piercingli diye dışladığınız hakkında dedikodu yaptığınız insanlarda sonuna kadar dinine ibadetine önem veriyor… Kimse kimsenin içini bilemez. Siz ne yaparsanız ne söylerseniz söyleyin sonuçta niyet önemli onu da kişinin kendisinden ve Allahtan başka kimse bilemez.

Neredeyse her yazımda vurguluyorum. Sadece birazcık empati kurun. İnsanlar sizi hiç tanımadan sizin hakkınızda ileri geri konuşsa sizin ne kadar hoşunuza gider bu durum?
Ön yargı konusunda birçoğunuzun “Ya evet benimde başıma geldi.” diyeceği bir örneği vermek istiyorum. Bir insanla tanışırsınız samimi arkadaş olursunuz ve sonra o arkadaşınız size şöyle söyler “ Ya seni başta hiç sevmemiştim. Çok soğukkanlı görünüyordun. Ama tanıdıkça sevdim…”  inanın bu ve benzeri cümleleri o kadar sık duyuyorum ki… Kişiyi tanımadan bilmeden onun hakkında konuşmak, olumsuz düşüncelere kapılmak başlı başına bir ön yargı örneğidir. 

Siz, siz olun kimse hakkında tanımadan bilmeden yorumlar konuşmalar yapmayın. Sonuçta bugünün yarını da var. Başka birileri de sizin hakkınızda sizi hiç tanımadan konuşmalar yapabilir ve bu sizin hayatınızı altüst edecek kadar tehlikeli konuşmalar olabilir. Kısacası ön yargılarınızı çöpe atın gitsin...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi