Ülkemizde Sanatın Önemi



Ülkemizde sanatçıya verilen değer diyerek söze girmek isterdim fakat bizim ülkemizde sanata sanatçıya zerre kadar değer verilmiyor ki… Sanatın herhangi bir dalıyla(resim, müzik, dans, tiyatro…)ilgilenen insanlar “Sanatkar” olarak anılması gerekirken “İşsiz” olarak anılıyor bu ülkede.

Bu bir ya da iki kişinin değil hepimizin sorunu ama hiç oturup düşündünüz mü acaba biz neden bu haldeyiz? Diğer ülkelerden neyimiz eksik diye… 

Başka ülkelerde sadece sokak müzisyenliği yaparak hayatını sürdüren insanlar var. Ama bizim güzel yurdumuzda sokakta müzik yapanları polis amcalarımız(!) linç ederek yaka paça nezarete atıyorlar. Sokakta içip içip böğüren vatandaş evine postalanır ama bir müzisyen sorgusuz sualsiz nezarete. Neden mi? Çünkü müzik yapıyorlar, içip böğüren arkadaştan rahatsız olmayan sevgili(!) vatandaşlarımız müzisyenden rahatsız oluyor.

Sonrada vay efendim bu toplum gelişmez. Gençlerin sonu hayra alamet değil… 

Resim bölümünde okuyan arkadaşlarımla “Ressam mı olacaksın sen?” diyerek gevşek gevşek dalga geçen ve inanılmaz bir espri yapmış gibi hunharca gülen insanlar gördüm. Cidden çok mu komik geliyor acaba bu durum onlara? 

Ressamlıkta bir meslektir, müzisyenlikte bir meslektir, heykeltıraşlıkta bir meslektir… Sanat dallarının meslek olarak görüşmesi için illa öğretmen olmak gerekmiyor. 

Misal “Ne iş yapıyorsun?” sorusuna “Resim öğretmeniyim” cevabı gelince “ O çok güzel. Çok iyi bir meslek.” Gibi şeyler söyleniyor. Amma velakin aynı soruya “Ressamım” derseniz “Hm boş zamanlar için güzel hobi asıl mesleğin ne?” gibi bir soru karşınıza çıkması çok muhtemel bir durum… Çünkü burası Türkiye çünkü burada insanlar sanata önem vermiyor. Önem vermediği gibi saygıda duymuyor…
Bazı aileler çocukları müzisyen, ressam, heykeltıraş, oyuncu olmak istediğinde olmadık tepkiler verip çocukların bütün hevesini kursağında bırakıyorlar. Yapmayın! Çocuklarınızın tercihlerine destek olun arkasında durun sanatla ilgilenmiyorsa bile siz sanata yönlendirin.

Ve Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü asla unutmayın: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi