Toplumun hayat damarı…




Sanat insanlığın en değerli ve en önemli olgusudur. Toplumumuz genel olarak sanata uzak bir toplum. Örneğin; yolda herhangi bir kişiyi durdurup “Sanat Nedir?” diye sorsanız alacağınız garanti cevaplar “ Müzik, Resim, Heykel ”dir. Peki gerçekten sanat sadece bu mudur?
Sanat’ı kelime anlamı olarak incelediğimizde “Bir duygu, tasarı, güzellik vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı ve bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık.” Olduğunu görürüz.  Ve bu da sanatın sadece “Müzik, Resim, Heykel” den ibaret olmadığını kanıtlar. Sanat dünyası oldukça geniştir. Tanımadığınız adını bile duymadığınız halkların yaşamlarında adını sonsuza dek yaşatabilen tek kaynaktır. Sanat hayatımızda bu kadar önemli rol oynarken halkımızın bu konuya duyarsız davranması çok yanlış.
Hangi ilimizde kaç tiyatro salonu bulunmakta? Bulunsa bile kaç tiyatro gösterisi yapılmakta? Hiç yoktan küçük bir tiyatro salonu olsa bile toplantı, seminer vs. amaçlı kullanılır. Bizler toplum olarak elimizde bulunan şeyleri amacı dışında kullanmayı çok severiz.
Ülkemizde sanata dair çok az eğitim verildiğini düşünüyorum. Bunun nedeni de sanatın önemsenmemesi bence. Okula gidersin Matematik, Edebiyat, Kimya, Fizik vs. derslerini bir dakikasını bile boşa harcamadan görürsün. Müzik, resim gibi derslerde uyursun, ortalıkta gezersin, arkadaşınla konuşursun çünkü bunlar önemli dersler değildir, çünkü öğretmen bile bu dersleri önemsemez.  Günlük hayatımızda kimya mı kullanırız yoksa müzik mi? Sorunun cevabı gayet açık iş yaparken, araba kullanırken, kitap okurken… müzik dinleriz, şarkı mırıldanırız ama iş bunu ders olarak vermeye gelince “ Aman müzikte ders mi?” sözlerini söyleriz. Çocuklarımızı da bu düşüncelerle yetiştirdiğimiz için sanata duyarsız toplum olarak neslimizi sürdürmeye devam ederiz.
Birçok çocuğumuz yetenekleri, ilgileri, istekleri doğrultusunda eğitim alamıyor. Bunun sebebi ya ailelerinin sanata olan olumsuz düşünceleri ya da yaşadığı çevrede bulunan kısıtlı imkanlar. Çocuklarımız yetenekleri doğrultusunda yönlendirilebilseler belki harika bir müzisyen, ressam, balerin, oyuncu, heykel tıraş olacak. Ama toplumumuzda bu konuda çok az bilgi sahibi olduğu için kendileri ne gördülerse çocuklarına da onları uyguluyorlar.
Yetkili kişiler buna artık bir çözüm yolu bulmalı.Tüm ülkede sanat okulları, sanat kursları daha fazla yaygınlaştırılmalı. Toplumumuz sanat hakkında daha fazla bilgilendirilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Az ve Öz Konuşma

Aile İçinde Kız-Erkek Çocuk Ayrımı

Eğitimde Okulun Önemi